Zmrzlinový stroj – jak funguje, který je lepší a výkonnější? Pořízení zmrzlinového stroje se určitě pojí s různými pochybnostmi a je zdrojem řady otázek. Jako výrobce zmrzliny v prášku víme, čemu byste měli při výběru takového stroje věnovat pozornost, aby kvalita zmrzliny (včetně jejího prodeje!) byla vynikající. Načerpejte z našich rad a vyberte si stroj, který se skvěle osvědčí ve vašem podniku.
Který zmrzlinový stroj je nejlepší? To záleží… Na čem? Na řadě faktorů. Dříve než se pustíte do čtení různých srovnání a hledání konkrétního modelu, pokuste se jasně určit své potřeby.
Zmrzlinový stroj – který si vybrat? Jestliže se právě rozhodujete, vezměte v úvahu tyto faktory:
1. Druh podniku, ve kterém budete zmrzlinu prodávat
Máte v plánu si otevřít zmrzlinárnu se stolky, výdejní okénko nebo mobilní stánek se zmrzlinou? Je také možné, že provozujete restauraci a chtěli byste svou nabídku rozšířit o zmrzlinové dezerty.
2. Přibližné množství zmrzliny, které prodáte za den
Bude prodej zmrzliny tvořit páteř vašeho podnikání nebo bude jen doplňkem k širší nabídce? To, zda máte v plánu prodávat deset nebo sto kornoutů zmrzliny za hodinu, je při výběru správného zmrzlinového stroje velmi důležité.
3. Druh zmrzliny a počet příchutí, které chcete prodávat najednou
Dejme tomu, že jste se rozhodli prodávat točenou zmrzlinu. Ale kterou máte na mysli? Americké spirály nebo italskou točenou zmrzlinu? S ohledem na druh a počet příchutí zmrzliny budete potřebovat jiný stroj.
Zmrzlinové stroje mohou mít různý výkon. Při velkém prodeji zmrzliny se vám osvědčí volně stojící stroj vybavený minimálně třemi nezávislými chladicími systémy. Takové řešení umožňuje nejen rychlé mražení zmrzlinového základu, ale také bezproblémovou a efektivní obsluhu. S výkonným zmrzlinovým strojem budete moci připravit až 150 porcí zmrzliny za hodinu!
Zmrzlinové stroje se od sebe liší také chladicím systémem. Vodou chlazené stroje se vyznačují vysokým výkonem a vyšším pracovním komfortem, ale vyžadují připojení k vodovodu a kanalizaci. Vzduchem chlazené stroje jsou univerzálnější kvůli tomu, že nepotřebují přívod k vodovodu. Použitý chladicí systém se však může projevit nižším výkonem a nižším pracovním standardem.
Čím větší jsou válce, tím je stroj výkonnější a obsluha pohodlnější. Pokud vám záleží na tom, aby příprava zmrzliny byla rychlá a nevyžadovala po obsluze doplňování směsi z dozrávací nádoby nebo mrazáku v průběhu prodeje, pak si vyberte stroj s válci o objemu 10–15 litrů. Jestliže bude zmrzlina pro vás pouze doplňkem nabídky dezertů, bude vám spolehlivě stačit menší výrobník s válci o objemu 2–3 litry.
K prodeji zmrzliny soft potřebujete stroj na italskou zmrzlinu, který je vybavený nášlehovým čerpadlem. Jeho úkolem je našlehat a vhánět zmrzlinovou hmotu do válců. Zmrzlina je díky němu provzdušněná až na 80 %. Je dobré vědět, že čerpadlo vyžaduje pravidelnou servisní prohlídku, která umožní udržet spolehlivý výkon stroje
Americká točená zmrzlina je mezi milovníky zmrzlinových dezertů velmi oblíbená. Stroj na americkou zmrzlinu vám umožní prodávat zmrzlinu ve tvaru vysokých spirál. Na trhu můžete najít stroje na výrobu americké zmrzliny, které jsou vybavené válci nebo hadicovými čerpadly. Který z nich si vybrat?
Stroj na americkou točenou zmrzlinu s válci je vybavený jednoduchým systémem pro dopravu hmoty z mrazící komory, což značně snižuje riziko poruchy. (Je nezbytné upozornit na to, že stroj musí mít snímač hladiny zmrzlinové hmoty v komoře!) Velkou výhodou tohoto typu zmrzlinového stroje je absence spotřebních součástek. Na druhou stranu má jednu nevýhodu. Stroj vybavený komorou znemožňuje přípravu zmrzliny z hmoty, která obsahuje kousky ovoce (ani jemně mleté).
Jestliže je pro vás důležité prodávat americkou spirálovou zmrzlinu s kousky ovoce, vyberte si stroje s hadicovým čerpadlem. Stroje s tímto systémem umožňují použít zmrzlinovou hmotu s kousky ovoce. Další jejich výhodou je pohodlné sledování hladiny zmrzlinové směsi a snadné doplňování. Je však dobré vědět, že toto řešení nese se sebou riziko častých poruch (praskání hadiček), což zvyšuje provozní náklady.
Jestliže si do restaurace pořídíte zmrzlinový stroj, budete moci snadno připravovat zmrzlinové dezerty po celý rok! Nákupem pultového stroje usnadníte práci kuchaři a zrychlíte obsluhu hostů. Stroj vám nezabere moc místa, rozšíříte nabídku dezertů o nové příchuti a druhy zmrzlinových dobrot. Cena zmrzlinového stroje se pohybuje od 45 000 do 90 000 Kč (je tedy o polovinu nižší než při nákupu volně stojícího zařízení) a jeho výkon je přibližně 100 porcí zmrzliny za hodinu.
Zmrzlina ze stroje je skvělé řešení, s nímž můžete snadno a rychle připravit atraktivní dezerty nejen pro děti, ale i pro dospělé. Kdo by neměl rád americkou smetanovo-čokoládovou nebo italskou jahodovou točenou zmrzlinu? Se zmrzlinovým strojem není problém si je připravit. Jeho obsluha a příprava zmrzliny jsou velmi nenáročné a pohodlné.
Vlastnictví zmrzlinového stroje je první krok k zaručenému zisku. A to nejen během letní sezóny! Už se hosté vaší restaurace přejedli sorbetů nebo mražených jogurtů? S investicí do zmrzlinového stroje budete moci vašim zákazníkům nabídnout široký výběr dezertů po celý rok. K zmrzlině ze stroje můžete přidat oblíbené suroviny – čerstvé nebo konzervované ovoce, polevy a posypy. Zmrzlinový dezert v takové podobě určitě potěší každého fanouška zmrzliny. A vám zajistí uspokojivý zisk.